Christmas ball

Igår var det dags för den efterlängtade julbalen, Christmas ball, här i Edinburgh, anordnat av utbytesstudenföreningen exchange 360. Jag dressade såklart upp mig i en balklänning men upptäckte när jag kom dit att jag var i princip ensam om att ha långklänning haha! Christmas party som namn hade nog passat bättre! Men å andra sidan har jag aldrig fått så mycket kommentarer för min klänning som igår, massor av tjejer berömde den så det var ju kul :D Varje möjlighet att ha balklänning måste man ju ta, speciellt när man har fyra stycken att använda ;)
Runt klockan halv 9, rätt sent, började middagen, jag hade bokat bord åt mina vänner så vi satte oss på övervåningen som var reserverad för oss, mycket lyxigt! Menyn, som jag valt av 3 alternativ, mestod av paj till förätt, kalkon till huvudrätt och Christmas pudding till efterrätt. Som ni ser valde jag de mest brittiska alternativen för att komma in i känslan. Maten höll ok kvalitet, man är ju lite bortskämd från gasquer i Uppsala, men o andra sidan kostade middagen mindre än en bal i Uppsala. Christmas pudding var dock ingen höjdare, riktigt skum efterrätt!
Efter middagen blev det cheilith, en väldigt rolig skottsk klassisk dans. Den går ut på att man gör liknande rörelser, ofta i en ring, och karakteriseras av snabbt tempo och klassisk folkloremusik. Det bästa enligt mig är att man ofta byter partner eller är en grupp av dansare, personligen gillar jag inte att dansa två och två så ceilith passar mig utmärkt! Vi dansade på i flera timmar och klackarna kastades bort bara efter några danser. Att dansa barfota i långklänning till en knäpp skottsk dans var riktigt riktigt roligt!
När klockan slog 2 var vi alla helt slut, och det bar av hemåt. Hann precis med bussen hem vilket kändes skönt, dock skulle denna känslan snart bytas ut, för när jag kom hem så visade det sig att jag var utelåst! Min landlady hade glömt att jag inte kan öppna "the dead lock" som låser dörren mer ordentligt, så när hon gick hemifrån för att vara med sin pojkvän så låste hon båda låsen av någon anledning. Snopet för mig som klockan 2-halv 3 står i full balmundering utanför dörren och bankar. Speciellt då hon lämnar sin mobil hemma, min min när jag hör att det ringer inifrån lägenheten var nog inte trevlig. Hade nog kunnat spöa upp någon i det ögonblicket, jag var fullständigt ursinnig!
Det blev helt enkelt att ringa en vän och ta en taxi hem till henne för att sova där. Tur att man har vänner som ställer upp! Så idag gick vi upp och hade omelettfrukost och pratade vilket gjorde det hela nästan värt det :)
Nu ska jag försöka få något gjort resten av denna dagen! Kramar!

BTW; sorry for den dåliga bildkvaliteten, iphone i all ära men en mörk christmas ball är inte dess starka sida! Hade inte plats för min riktiga kamera tyvärr, och om jag ska vara ärlig är den inte mycket bättre heller :(
 
 

Glasgow

Heluu!
Idag var jag och Mammon och hennes (nu också min) vän Antonia iväg i Glasgow! Klockan ringde obönhörligt kl 8 imorse för uppgång, och så bar det av mot tåget. Måste tilläggga: här börjar skoldagarna runt 10-11 tiden och slutar 18, de har senare lagda scheman här än Sverige så jag är van vid att sova till 10 varje dag. Jetlag till jul javisst! Förvänta er en sovande Emelie på morgonen haha.
Efter att ha köpt en superbillig biljett på 8 pund tur och retur, lite annat än priset mellan Uppsala och Stockholm, så var vi påväg! När vi kom dit bar det först av mot george square, ja samma namn som det område i Edinburgh där jag pluggar. Något jag märkt är att oavsett vilket stad i UK man åker till hittar man en princes street, hanover street, high street, georgue square, pollock park osv osv. De har inte så stor fantasi helt enkelt ;) Vi blev lite besvikna för när vi kom dit möttes vi av avspärrningar inför förberedande julmarknad, så det fanns inte så mycket att se där. Vi traskade således vidare mot Wellington statyn. Statyn är ett glasgow fenomen där de har utsmyckat ryttaren med en kon, och oavsett stadens försök att ta bort konen, allt från att förbjuda folk att sätta dit den till att faktiskt höja hela statyn så folk inte kan klättra upp och sätta tillbaka konen så kommer den alltid tillbaka. Nuförtiden är det ingen som har hjärta att ta bort konen som har blivit en symbol för glasgow, till den grad att det faktiskt för två veckor sedan tillängnades en hel dag till statyns ära, där folk klär ut sig till koner och gör andra knäpptheter. Välkommen till Skottlad haha!
Efter detta bar det vidare mot vackra Glasgow University. Den gamla byggnaden (dock, precis som i Edinburgh, omgiven av nya fula byggnader) ser ut som den är tagen direkt ur en harry potter bok, sjukt fin :) Vi traskade runt där och kom förbi ett spännande museum som vi också utforskade.
Lunch intogs på pizza hut, där torra pizzakanter är ett minne blott eftersom man kan ersätta kanterna med ostfyllda kuddar! Helt galet :P Sedan blev det random runttraskande i staden, fika och lite shopping! Innan vi visste ordet av var klockan 18 och dags för hemgång!
När vi kom hem till Edinburgh traskade vi förbi den fina julmarknaden och tog oss en titt, himla mysigt! Imorgon ska jag spendera hela dagen på julmarknaden, och kl 17 väntar fyrverkerier och uppträdanden för att inviga marknaden.
Så, en mycket bra dag idag! Kramar!
 
 

Mamma och Schmiss

Detta är några av de bilder mamma skickat mig på viber de senaste veckorna. Temat är ganska självklart eller hur? ;) 
 

Funderingar

Klockan är snart 1 här so borde sova men kände för att skriva lite :) Senaste veckorna har det vart myyycket plugg, massor av essays som ska in och med uppkommande exams är det också en del plugg att göra om man säger så. Biblioteket blir mer och mer packat för varje dag, och ryktet säger att när tentaperioden börjar här så måste man hänga på låset för att få en plats, och sedan svartsjukt vaka över sin kära bänk resten av dagen! Gå på lunch kan man göra, i en halvtimme, annars kanske någon snor åt sig ens bord! Galet! Utöver det fick jag tillbaka högskoleprov resultatet från London, gick tyvärr inte alls som jag ville så det känns tungt. Men jag antar att det bara är att ta nya tag och inte deppa ner sig för mycket, jag förberedde mig ju faktiskt ingenting så borde kanske inte ha förväntat mig så mycket.
Huss var ju här också och det var sjukt sjukt mysigt. Han är bäst! Visade honom runt i min fina stad och så åt vi sjukt god mat, indiskt, japansk, UK och, såklart, burger king ;). Jag som är en sådan hamburgeälskare är besviken på skottland, de verkar inte ha fattat att man vill ha sås i sin hamburgare, vilket leder till att de är sjukt torra! Så när huss var här begav vi oss ner till tågstationen för en riktig hamburare, den enda bra jag ätit sedan jag kom hit!Vi shoppade också lite kläder till honom och även ett par vinterskor till mig (finally!). Huss är så snygg så det är enkelt att shoppa till honom haha! Blev ett par skor och en riktig skottsk halsduk, nu ser han ut som en proper man igen! Är faktiskt stolt över hur duktig jag är på att hitta snygga grejer till honom!

Till helgen ska jag och Mammon till Glasgow över dagen, se sevärdigheter så länge det är ljust och sedan shoppa lite innan vi åker hem.  Ska bli mysigt :) Mammon är en av mina bästa vänner här, vi har alltid så roligt ihop! Förutom när hon och/eller jag är gnälliga eller sura, då är vi hemska tillsammans haha! På söndag är det fet invigning av julmarknaden här i Edinburgh, det har satts upp ett parisejul och så ska det vara fyrverkerier och uppträdanden på george street. Tyckte jag såg en isrink på något reklamblad också, vore ju jättekul att impa på mina vänner med mina superskridskoskills! Men kan knappast komma upp i Julias nivå dock haha ;) Längtar!!
Tiden här i Edinburgh går superfort, om exakt en månad är jag påväg hem. Känns så sorligt, kommer sakna alla mina kompisar och Edinburgh! Men samtidigt ska det bli sååå mysigt med jul i Uppsala :) Mammon fyller år den 20 december så vi bestämde att vi ska ha en födelsedagsfest för henne och en samtidigt avskedsfest för mig och de andra som bara stannar en termin, så det känns bra! Ska plugga som en dåre i början av december så jag har så mycket tid som möjligt över för mina vänner! Kommer sakna dem så sjukt mycket i januari.
Kramar på er!
 
 
Fina Edinburgh i förberedelse för sin  julskrud
 
 
Huss! <3 Ganska dålig bild men tog bara en med hans fina skor o halsduk! Tror pappa köpte samma halsduk eller hur papp? ;)
 
Fina vänner innan utgång, framifrån o bak Monica från Mexico, Sara från USA och Rico från China (bor utanför Hong kong så jag följer med dig på affärsresa o hälsar på henne nästa gång morfar ;) Tyvärr hade en hemsk person just snott deras rumskompis dator, hon gick ut ur sitt rum i 30 sek för att låsa ytterdörren o då passade tjuven på att ta hennes laptop genom fönstret! Sjukt!! De fick aldrig tag på honom så nu hoppas hon försäkringen täcker det! Hemskt :(
 
 
Jeanne, min franska kompis testar Irn bru, skottlans egna svar på Cola. Sjuk äckligt kan jag tillägga, vilket ni kanske kan se på hennes misstänksamma min. Detta var på en födelsedagsfest en tysk kompis bjöd in mig på, supertrevligt!
 
 
På second hand marknad, jag försökte vara ganster ;) lite mesig min för det dock haha
 
 
'
Juliette från, ja som ni kanske förstår, frankrike. Detta var min första lussekatt för iår, men den räknas faktiskt inte för den var sjukt torr och smakade ingenting som mammas goda lussekatter. Ska anordna ett bak för mina kompisar så de får smaka på riktiga svenska lussekatter senare, får se hur det går haha!
 
 
Helgen avslutatdes hos min Tyska kompis Vers lägenhet, vi åt jättegod tacos och såg på film! Kände ingen där förutom och Mammon (mitten i soffan) men de var supersnälla allihop!
 

Guy Fawkes Night

 
Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot...


Guy Fawkes Night i Edinburgh! Den femte november samlas alla tappra (blåste något sanslöst) kring Arthur's seat för att beskåda fyrverkerier till minne av den 5te november 1605 då den misslyckade krutkonspirationen ägde rum. Jag var extra tapper och kläddrade hela vägen upp med två kompisar, vilket var både ett bra och dåligt beslut. Bra för att utsikten var fantastisk. Dåligt för att man blåste bort. Och för att alla fyverkerier såg ut som små puffar så högt upp haha! Stämningen var bra iallfall och lite fyverkerier avfyrades även från toppen av Arthur's seat.
Efter detta gick vi vidare till en pub och fick gratis mat och en trevlig pratstund innan det bar av hem, hyfsat tidigt för att vara en festkväll men så får man inte glömma att vi också stått ute i det skoningslösa vädret och frusit :)
 
 
 

Highlands

Heej alla ni tappra som fortfarande hittar hit ibland! Utför nu första hjälpen på min blogg, i form av ny uppdatering från min resa till "The highlands" I Skottland.
Första dagen släpade sig trötta mig med sanslös halsont iväg till bussen klockan 8 på morgonen, som skulle ta mig upp till högländerna. Väl där möts jag av några bekanta ansikten och snart sitter vi alla på bussen påväg norrut. Första stoppet vi gjorde var vid National Wallace Monument, ett fint monument! Utsikten var trevlig där, men förutom detta var det inte så mycket mer att se. Sedan bar det vidare mot highlandskor med sina klassiska stora horn och ett snabbt fikabreak med scones och marmelad. Tinade upp bra efter detta, och en kopp te lindrade min halsont bra.Vid denna tidpunkt började det dock ösregna vilket gjorde resan lite sämre, vi stannade till vid Glencoe vilket var sjukt vacker men så galet mycket regn att man dränktes. Så det blev några snabba foton och sen reträtt tillbaka till den varma och torra bussen. Vi åkte sedan vidare genom de vindlande högländernas berg och kunde till viss del beundra utsiken trots dimman och regnet, men jag är ändå glad att jag har sett det förut, i bra väder med fina familjen!
Efter detta blev det ett stopp vid Loch ness för en båttur för foton och en vandring i
området. Lite kaffe hann vi slurpa i oss här också! Vi blev lite försenade så vi hann precis fota Urquhart Castle innan det blev för mörkt, men vi hann inte gå ner. Blev lite missnöjd med denna dagen då vi inte hann med Inverlochy Castle vilket jag gärna ville se, och att regnet försämrat sikten, men men, så kan det gå.
Vi checkade alla in på ett hostel i den mest nordisk belägna europeiska staden (dvs ej by) Inverness och begav oss sedan ut till en lokal pub för billig pubmiddag. Jag hamnade mitt bland 7 andra fransyskor så det blev till att be dem prata engelska ett antal gånger, en tjej vägrade i princip prata engelska men de andra var ändå duktiga på att prata engelska med varandra :) Fransyskor alltså! ;) Efter detta droppade halva gänget av (inklusive den dryga franskpratande tjejen, yes!) och vi andra gick vidare till en annan lokal pub med livemusik. Sjukt mysig stämning med dans och öl och folkmusik. En kvinna dansade särskit livligt, hon var verkligen helt inne i dansen och struntade helt i att ingen annan dansade vid den låten haha! Har en bild av henne långre ner! Mycket lyckad kväll även fast vi inte var där så länge, vi var nämligen sanslöst trötta allihop.
Innan kvällen var över fick jag leka farmaceft för min rumskamrat för kvällen som hade ont i ryggen efter all bussåkade. Jag prackade på henne bra värktabletter och hon blev väldigt nyfiken och frågade en massa saker om tidigare behandlingar hon haft, och till min glädje kunde jag svara på i princip allt :D Det kändes bra!

Dag nummer två, frukost kl 7 och sedan iväg direkt! Bättre väder denna dag, men sjukt kallt, 4 grader och, som alltid, blåst.
Första stoppet var vid en 4000 år gammal plats för cirkelstenhögar och gravstenar, båda involverade i gamla ritualer. Vår guide berättade att på årets längsta dag lyser solen rakt in i mitten av den cirkelstenhögen jag står i (kort längre ner), ganska otroligt med tanken på att det var 4000 år sedan! Hela platsen var klädd i höstfärger och vi var alla förtjusta över hur vackert det var! Jag råkade tappa min handske på en hög med höstlöv, och min franska kompis utbrast då "Everything looks like it's from a fary tale if it's laying on autum leafes!". Tja, se för er själva :)
Nästa stopp var Culloden! Där har jag redan varit när släkten var på besök och det var tur, för denna gången var det inte soligt o varmt, utan otroligt blåsigt! Jag gjorde en snabb tur runt fältet och sedan reträtt till den varma bussen! Såg en otroligt häftig creme-färgad höglandsko, men när jag äntligen kom fram till stängslet, efter ha kämpat sig fram i lera och vind och sprungit efter min tappade mössa, så bestämde sig kon för att det nog var alldeles för trist att stå vid staketet. Så jag stog snopen kvar och fick en bild på hennes rumpa haha!
Nästa stopp var Ruthven Barracks, ett gammalt fort där de överlevande Jackobiterna efter culloden begav sig till för att de förväntade sig att deras ledare, Steward, skulle beordra dem att kämpa vidare där. Istället sa Stewar att det var var man för sig själv medan han flydde fältet, och dessa stackars män fick senare vetskap om att medan de väntat på att få slåss så hade Engelsmännen dödat varenda familj de kunde hitta i högländerna. Hade de varit hos sina käraste hade kanske fler överlevt. Otroligt mörk historia med mycket död och sorg, vår guide som var från högländerna påpekade verkligen hur detta är den mörkaste delen i Skottlands historia.
 
Nästa stopp var Blair destillery, dags för Whiskeytour! Sjukt kul för mig som vet noll om Whisky. På blair destillery gör de endast Single malt (pappa borde gilla detta?) av högsta kvalitet, som lagras i 12 år. Blev väldigt paff av att höra att det enda som ger Whisky färg är det träslag som finns i de tunnor de lagras i! Det tar alltså 12 år för färgen att komma ut ur körsbärsträet! Galet. De säljer också sin single malt till Bell's whisky som blandar upp den med anan Whisky, men eftersom Blair destillerys whisky är en så stor del i Bell's så har de köpt upp destilleriet. Tyvärr fick vi inte ta kort inne i rummet med de enooorma destilleringskärlen av koppar, så häftiga! Enda stället det var vamt på under hela resan också kan jag tillägga haha! Vi fick se steg för steg hur de gör whiskyn, och slutligen fick vi ett smakprov på deras 12 åriga whisky. Den var sjukt stark, brände i halsen, men utan den där rökiga smaken som många whiskys har. Kan knappast säga att jag är ett nytt fan av whisky efter detta, men det var väldigt kul att se hur det går till. Omgivningarna kring destilleriet var otroligt vackra också, vilket ni kan se på bilderna!
Sista stoppet var "The hermitage", en vacker höglanspark klädd i höstskrud och med ett vackert vattenfall. Vi traskade runt där ett tag och njöt av naturen innan det var dags för hemfärd!
Ca 2h senare anlände en trött skara till Edinburgh, det blev en snabbt besök till Lidl med en kompis och sedan hem för en snabb middag och säng! Mycket trevlig resa trots halsont och lite regn! <3
 
 
 
 Monumentet
Kossoooor :D
 
 
 
 
 
 
 

Såhär glada var jag och Juliette över att det regnade
Loch ness!
Dansglada kvinnan! :D
Vår härliga guide!
Vackert inte sant? ;)
Ruthven Barracks
Whiskeybarrels. Kolla datumet på den svarta tunnan längst ner, 1968!
Så vackert där
The hermitage
 
 
 

Halloween

I Edinburgh är Halloween en sjukt stor grej, alla butiker oavsett vad det gör säljer in sig på konceptet. Jag firde halloween på Teviot, en fest som var lite segare än jag hade hoppats men ändå kul nog ;) Jag och Miho klädde iallafall ut oss till något väldigt ovanligt, nämligen... Sushi! Tonfisk på ryggen (miho hade lax), vit klänning för ris, wasabi i håret och ingefära i öronen! Och såklart ätpinnar i håret ;)
Vissa fattade direkt var vid var, vissa tog det ett tag för och vissa fattade inte alls. Men den sistnämda gruppen stämde alltid upp i ett "off coooourse!!" när vi berättade vad vi var utklädda till!
Bilderna för ha sin egen talan denna gång! :D Kram!
 
 
 

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort