Edinburgh!

Som de flesta som känner mig vet så ska jag åka till Skottland, Edinburgh i höst! Därför har jag åkerupplivat denna blogg (som var tänkt för min Tokyoresa) i syfte att skriva om hur jag har det under mina 4 månader utomlands :)
Ansökningsprocessen tog två veckor av slit med letande och ansökningar. Att valet föll på just Edinburgh University i Skottland berodde främst på att Uppsala universitet har rätt dåliga utbyten till England dit jag ursprungligen ville, de flesta engelska universiteten är ute på landsbygden med mycket få sevärdigheter runtomkring. Man kapslar helt enkelt in sig på campus som blir ens enda tillvaro. Lät inte så kul tyckte jag! Så, efter omskrivning på omskrivning blev mitt ansökningsbrev med motivation till Edinburgh klart och sedan var det bara att vänta. Svaret fick jag precis när jag slutade jobbet en dag i fabruari; jag hade fått en plats i Edinburgh under hösten!

Edinburgh Universitys byråkrati är inte den roligaste, det tar en himla tid och man ska fylla i både det ena och det andra, så ansökningen var långt ifrån klart när jag fick beskedet. Tror jag tackade ja till utbildningen i slutet på April och alla papper kommer inte vara klara förän jag är där. Men när detta skrivs är allt klart som ska göras innan jag åker :) De kurser jag ska plugga är Skottsk etnologi, Skottsk historia och Psykologi. Ganska knäppa kurser kanske men jag känner inte för att läsa något som behandlar något liknande av det jag pluggat förut, samt att jag vill lära mig mer om Skottland! Jag ska ändå bara vara där i 4 månader så att sitta och råplugga bort sin tid på tunga kurser känns inte riktigt värt.
Den första september åker jag! Introveckan börjar den 7de och själva studierna den 16de, så den första veckan ska jag jaga boende och bo på hostel under tiden. Två andra tjejer från Sverige kommer den 4de till hostelet och ska då också börja jaga lägenheter. Dock är det dyrt, runt 400-500 pund per månad för en lägenhet/delad lägenhet men det får man räkna med i storstäder. Än så länge har sökningen gått sådär, har fått en del svar men tror inte man kan vara säker på någonting förän man faktiskt är där, alla lägenheter går iväg så fort! Man måste kunna vara beredd på att gå iväg på visning fort, annars tar någon annan rummet! Men några visningar verkar jag ha fixat för den 1a september hitils iallf! Jakten fortsätter ;)
 
 
Helt okej att plugga här! ;)
 

Japan i två veckor

Nu var det ett tag sedan jag skrev, det blev ju aldrig av att jag åkte till Tokyo för att bo där utan någonstans i november bestämde jag mig för att det både blev för dyrt och att jag istället skulle lägga min tid på andra faktorer denna termin. Som tröst för att det inte blev någon Tokyoresa så bestämde jag mig tidigt för att söka ett utbyte till England nästa termin via Uppsala universitet, och, att åka på semester till Tokyo i sommar! Pga bloggens ursprungssyfte tänkte jag nu försöka sammanfatta vårt resa till Tokyo och Kyoto mycket snabbt!
Första 8 dagarna spenderades i underbara Tokyo där vi åt god mat, sighseenade, shoppade, såg på neonklädda hus och knäppt klädda människor.
Måste bara säga att Tokyo är en stad som inte alls är så dyr som alla tycks tro, vi åt ofta lunch för 40 spänn (rekordet låg på 25 kr/person) och inte ens den dyraste lyxigaste maten vi åt kostade mer än 220 kr/person! Att gå i tempel kostar desvärre lite mer eftersom man ofta går till flera stycken, ofta 500 yen per person så detta blev såklart den dyraste kostnaden i Kyoto men i Tokyo blev resandet i metron den lite dryga vardagsutgiften man inte ville lägga pengar på. Totalt skulle jag gissa att vi la ca 4000 yen var på transport, ca 250 kr. Shoppingen är ungefär i samma prisklass som Sverige, dock tycker jag kläder generellt har sämre kvalitet än i Sverige men det kan bero på att jag mest shoppade på Shibyua 109, ungdomsmode-meckat. Jag hade dock tur och var där när det var sommarrea så allting var betydligt billigare! Utöver dessa utgifter kostade flyget mindre än 5000 kr tur och retur och hotellet, som var suuuperfräscht, 500 kr/natten. Försök hitta ett så fräscht hotell med den superservicen mitt i Paris eller Rom för det priset så inser ni att det är nästan omöjligt! Så, om man inte jämför med Peking, Thailand eller Korea är Tokyo inte alls specielt dyrt. Antar att ryktet kommer från de runtliggande asiatiska landen som är betydligt billigare men således också osäkrare, skitigare och med sämre mathygien. Och att boende är svindyrt såklart. Men det är det i alla storstäder!
Nog om ekonomi; det överstående är mer som en skjuss till folk som funderar på att åka men som tvekar pga priset. Vad gjorde vi där då? Tja, att sammanfatta 8 händelserika dagar + 6 dagar till i Kyoto är inte speciellt lätt, så jag tänker faktiskt bara säga att vi gjorde massor! Besökte Shibuya, Shinjuku, Harajuku, Roppongi, Ueno, Asakusa, Akihabara, Tsukiji, Odaiba mfl, alla med sin speciella stil. Mitt favoritområde är nog Shinjuku, det händer så himla mycket där hela tiden att man omöjligt kan ha tråkigt! Odaiba gillar jag pga deras Oedo Onsen, ett klassiskt japanskt badhus. Där badar man naken i kvinno-och mansuppdelade bad som är uppvärmda av varma källor. Supernice! Dessutom är det nästan som en nöjespark utanför badet med massor av restauranger, lite shopping och avslappningsområden, faktumet att man får låna en yukata gör att hela upplevelsen känns ännu mer genuint japanskt. Och vi var ensama som utlänningar på hela stället kan jag säga!
Att shoppa på shibuya 109 är också en upplevelse för utlänningar kan jag säga! Överallt står det perfekta små dockor till butiksbiträden och skriker ut bissarra fraser om billiga varor på nasal Japanska till de ointresserade, lika perfekta, små dockorna som handlar i butiken. Jag trodde butiksbiträderna försökte prata med mig, men Hussam informerade mig snabbt att de det säger är i princip hur billigt och fint allt är, och att de endast pratar för sig själva eller till varandra. Nåja, mindre språkproblem för mig då, som vid mitt andra besök följde med strömmen och fullständigt sket i butiksbiträdena. Det roligaste inköpet var en liten lolitaklänning i ljusblått som var på superrea och som är alldeles för kort för att kännas bekvämt. Den använde jag en dag i Kyoto och kommer nog bara använda den en dag i Sverige också, men den hänger i min garderob och gör mig glad! Föutom detta åt vi massor av ramen, festade med galna tyskar och svettades massor även fast vi hade tur och fick molnigt väder så det var lite mindre varmt.
Tokyo är en stad som jag ger 10/10 i betyg, helt fantastiskt rolig och med massor att göra och se på. Åk dit!!

I Kyoto besökte vi maaaassor av tempel, såg maikos som sprang mellan event, träffade Ian och hans tjej Nora som jag också tänkte träffa men som tydligen var ihop med Ian utan att jag visste (världen är bra liten) och åt min nya japanska favoritmat, abura soba, en typ av oljiga nudlar. Ian och Nora tog också med oss på en engelskaträff med Japaner (plus en amerikan och en man från belgien), jättekul att prata med "riktiga" japaner! De var mycket intresserade och artiga när man berättade som sig själv och uppskattade verkligen att man kom på besök, en riktigt rolig erfarenhet.
Vi tog det lite lugnare i Kyoto eftersom vi var storstads-slitna efter 8 dagar vilket var skönt! Jag hann även köpa mig en yukata och lyckades med många svordomar och Hussams oändliga tålamod få på mig den snyggt och bära den en förmiddag när vi besökte silverpaviljongen. Också en väldigt trevlig stad med lite långsammare tempo men fruktansvärt sega övergångsställen, man får vänta 1000 år innan det blir grönt för gångpassagerare. Dessutom väsnas trafiken väldigt mycket. Det är bussar som gäller i Kyoto då metron bara har två linjer vilket medför att trafikem blir mycket mer packad av stora fordon än i Tokyo, dessutom är vägarna närmare gångaren i Kyoto än i Tokyo, vi tänkte inte ens på trafik i Tokyo! Staden känns mer personlig än Tokyo vilket gör att jag tror Kyoto är en trevlig stad att bo i även om man missar storstadslivet. Körsbärsblommningen under våren ska vara så vacker att det är galet, Kyoto under den tiden är nog helt magiskt!

Vi besökte också Osaka en dag, som är Japans näst största stad. Många Japanska komiker kommer från Osaka så staden beskrivs ofta som en mer familjär version av Tokyo. Jag älskade Osaka, fullt med saker att göra och en uppsluten stämmning! Där kan jag verkligen tänka mig att bo! Vi gick mest runt och såg på saker i Osaka, och åt shabu shabu, MUMS!
 
Lägger till några sammanfattande bilder också, även om en sammanfattning av 2000 bilder är omöjlig så får det duga hehe!
 
 
 
      Akihabara by night, samma plats som syns i förra blogginlägget! Sjukt kul att jag nu har varit där! Besökte dock aldrig skolan jag skulle pluggat på, vi hann knappt med akihabara som det var eftersom allt stänger där 19.00!   
 
 Oedo onsen, i nöjesområdet med min lånade yukata
 
 Tehus nära Tsukiji. Otroligt vackert med en sjö precis utanför!
 
 Restaurang i roppongi. Saken hälls upp så att det flödar över glaset och ner i den röda skålen, så för priset man betalar får man egentligen 2 fulla glas! Väldigt härlig restaurang med ungdomlig stämmning.
 
 
 Hussam på en fantastisk restaurang i Ebisu. Superservice för 200 kr/person!
 
 
Maten! Fantastiskt gott!
 
Jag med två supersöta harajukutjejer utanför yoyogiparken. Märk att jag knäböjer + att de hade högklackat, ändå är vi lika långa :D
 
Dessa tjejer var sååå söta, de blev överlyckliga över att jag ville fota dem och började prata jättefort med mig på japanska, när de förstod att jag inte kunde språket började de skratta jättemycket!
 
 
De galna tyskarna och vi på en bar i Golden gai.
 
 
Kytoto, Gion.
 
Hussam "renar" sina händer innan han får gå in i ett tempel. Eller det är iallfall det som är menigen, men det fanns inget tempel i närheten så det kanske hade en annan inebörd här!
 
Maikos! Överlycklig Emelie lyckades fånga två maikos på bild, de flesta hatar att man fotar dem då det ofta är stressade när man ser dem på gatan, men dessa två hade nog lite tid mellan varven för de ställde snällt upp på bild när jag frågade (fråga = vifta med kameran i en fånig illustration av att ta kort och säga "can I take a picture? De flesta fattar bara ordet picture dock haha). De var nog inte beredda på att jag startade en lång kö efter mig med andra som också ville fota dem, stackarna ;)
 Tror detta var mitt favorittempel, glömt vad det heter men det ligger mitt i Gion. Så fint!!

Guldpaviljongen. Helt sanslös!

 Jag med min yukata vid silverpaviljongen. Hussam ställde motvilligt upp på att fota typ 50 bilder på mig hehe.
 
 Fushimi inari med dess tusentals portar. På bilden är min "lolitaklänning" som jag köpte på Shibuya 109.
 
 

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort